Kartunderlag om ras, skred och erosion
En vägledning för hur du använder och tolkar olika myndigheters kartunderlag om ras, skred och erosion.
Här hittar du SGI:s kartvisningstjänster samt verktyg som kan stödja ditt arbete inom hållbar markanvändning.
SGI utför GIS-analyser, 3D-modellering och systemering inom ras, skred, erosion, stabilitet samt sårbarhet och klimatanpassning. Delar av vårt karterings- och analysarbete resulterar i WMS datatjänster. De registreras och beskrivs i våra kartvisningstjänster samt i Geodataportalen hos Lantmäteriet.
En vägledning för hur du använder och tolkar olika myndigheters kartunderlag om ras, skred och erosion.
Kustdataportalen är en kartvisningstjänst för dig som arbetar med kustzonsplanering. Här finner du dataunderlag om kusten från SGI och andra myndigheter samlat på en plats.
Med hjälp av tre webbaserade applikationer - RTJ FÄLT, GEOSTAB och VAKASTAB - kan räddningstjänsten och sakkunniga myndigheter i samverkan bättre utnyttja befintliga geodata för att lösa problem och utföra åtgärder vid överhängande fara för ras, skred, slamströmmar och kemspill i känslig mark.
Kartvisningstjänsten vänder sig till berörda myndigheter och kommuner.
Kartan innehåller bland annat utförda borrhål, inklusive länkade profilritningar, och utförda stabilitetsberäkningar som gjorts inom Göta älvutredningen.
SGI kartlägger skredriskerna längs prioriterade vattendrag i Sverige. Ta del av resultaten samt de underlag och verktyg som vi tar fram inom vårt kartläggningsarbete.
Inträffade skred, ras och övriga jordrörelser.
Geoteknisk sektorsportal är ett utvecklings- och paraplyprojekt som tagit fram en nationell datainfrastruktur för tillgång till genomförda geotekniska undersökningar och GeoSuite borrhål.
Kustsårbarhetsindex visar förutsättningar för stranderosion och samhällsvärden som står på spel. Verktyget kan användas som stöd i det kommunala planeringsarbetet men även i andra former av samhällsplanering.
Här kan du som är handläggare vid kommunen, länsstyrelsen eller annan myndighet hitta de rapporter som utförts av SGI och som handlar om stabilitet, klimat och sårbarhet. Rapporterna kan vara av intresse även för konsulter, markägare och forskare.
SGI har utvecklat ett antal verktyg som du kan använda som stöd i ditt arbete. Verktygen består av programvaror eller mallar.
Ett GIS-verktyg för att beräkna och visualisera kostnader för markbyggnadsarbeten i tidiga planeringsskeden. Det kan även visualisera relativa kostnader för bland annat klimatanpassning och sanering av förorenade områden.
Ett beslutsstödsverktyg för riskvärdering. SAMLA kan användas för att värdera och jämföra olika åtgärdsalternativ vid efterbehandling av förorenade områden.
Verktyget hjälper geotekniker bedöma förekomst av kvicklera. Det är lämpligt där det inte finns några, eller bara tunna, lager av grova sediment över leran.
Ett stöd för att välja ut och kvalitetsbedöma ämnesdata så att riktvärden kan beräknas, samt för att kvalitetsklassa riktvärden som beräknas med dessa data.
Här finns erfarenheten av naturbaserade erosionsskydd i Sverige samlad för att ge inspiration och idéer till hur de kan utformas.
Litteraturdatabasen SGI-Line innehåller hänvisningar till internationell geoteknisk och miljögeoteknisk litteratur, publicerad från 1976 och fram till 2019. Även äldre speciellt intressant litteratur finns samlad i databasen.
SGI:s karttjänster finns också på gis.sgi.se.