Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten
  • Göta älv
  • Skred och ras

Klimat- och miljöministern deltog i inspektionsresa längs Göta älv

En båt som färdas nedför en flod bredvid en bro

Klimatförändringarna går snabbare än förväntat och arbetet med att skredsäkra Göta älv är av hög vikt. Det sa klimat- och miljöminister Annika Strandhäll när hon deltog i en rad föreläsningar om ras och skred som SGI anordnade.

Göta älvdalen är ett av de områden i Sverige som har hög risk för jordskred och i takt med klimatförändringarna ökar risken. Ett skred skulle kunna orsaka stor skada både på land och i älven.

För att berätta om skredförebyggande arbete bjöd Statens geotekniska institut in till en rad föreläsningar till sjöss, en så kallad inspektionsresa. Så medan publiken gled fram längs älven i båt kunde de utanför fönstret se de platser där det finns risk för ras och skred, samt vilka åtgärder som planeras.

− I dagsläget har vi ett 20-tal pågående stabilitetsutredningar i området längs Göta älv och 30 bidragsprojekt i olika faser, sa SGI:s generaldirektör Johan Anderberg.

Han påminde också om att klimatfrågan inte får glömmas bort i en säkerhetspolitiskt osäker tid.

− Klimatanpassning är också en säkerhetsfråga och en del av vår krisberedskap, sa Johan Anderberg.

Med på resan var klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. Även hon poängterade vikten av att samhället kan hantera flera kriser samtidigt. Hon efterlyste också en större samordning av klimatanpassningsåtgärder.

− Arbetet längs älven visar att ett grundligt förarbete och samarbete mellan olika aktörer är viktigt, sa hon.

Med på resan var cirka 50 företrädare för kommuner längs älven, myndigheter och andra aktörer med intressen i Göta älvdalen.

Kontakt

Relaterade nyheter

Nyheter från SGI

De senaste nyheterna om ras, skred, erosion, klimatanpassning och förorenade områden.

Nyhet

66 års forskning vid provfält har bidragit till förbättrad geoteknisk kunskap

I över 60 år har SGI haft tillgång till ett provfält där man studerat hur lera som belastas beter sig över tid, exempelvis hur sättningar utvecklas och hur stabiliteten förändras. Ett forskningsprojekt har nu sammanfattat de sex decenniernas kunskap och erfarenheter. Resultaten kan bland annat användas till att förutse hur egenskaperna för lera förändras över lång tid, vilket är viktigt vid väg- och järnvägsbyggen.

Nyhet
Forskningsprojekt

Innovativa forskningsprojekt om åtgärdstekniker för förorenad mark

Statens geotekniska institut har beviljat forskningsmedel till tre innovativa projekt inom teknikutvecklings- och forskningsprogrammet Tuffo. Projekten syftar till att utveckla effektiva och hållbara metoder för att åtgärda områden som är förorenade av PFAS och tungmetaller.

Nyhet

Första mötet med Värmlands delegation för klimatanpassning

Den 17 juni samlades representanter från samtliga Värmlandskommuner och räddningstjänstförbund till det första mötet inom Värmlands delegation för klimatanpassning. Länsstyrelsen Värmland hade sammankallat mötet tillsammans med Statens geotekniska institut (SGI) för att arbeta fram en målbild för samverkan.

Nyhet

Utredningen av skredet i Stenungsund är klar

På uppdrag av Statens haverikommission (SHK) har SGI genomfört en geoteknisk utredning av skredet i Stenungsund den 23 september 2023. SHK har nu publicerat sin slutrapport från utredningen.