Skredsäkring längs Göta älv
SGI arbetar för att minska risken för skred längs Göta älv. Detta gör vi tillsammans med kommuner längs Göta älv, berörda organisationer och andra myndigheter.
Foto: Scandinav bilbyrå/Mikael Svensson
Klimatets förändring får direkta konsekvenser för markens geotekniska egenskaper och hur du kan bygga på den. Riskerna ökar också för att föroreningar ska sprida sig. Här kan du läsa om hur du planerar och bygger på ett klimatanpassat sätt.
Du som berörs av klimatanpassning i ditt arbete kan här ta del av information och stöd inom markbyggande och fysisk planering. Vi erbjuder metoder för planering, markanvändning och hållbart samhällsbyggande samt expertstöd i säkerhetsfrågor kring ras, skred och erosion. Här finns verktyg som underlättar användningen av våra karteringar, analyser och vår forskning.
SGI arbetar för att minska risken för skred längs Göta älv. Detta gör vi tillsammans med kommuner längs Göta älv, berörda organisationer och andra myndigheter.
SGI och MSB har identifierat tio riskområden för ras, skred, erosion och översvämning som är klimatrelaterade.
Här hittar du SGI:s kartvisningstjänster samt verktyg som kan stödja ditt arbete inom hållbar markanvändning.
En vägledning från SGI ger kunskap, råd och rekommendationer.
Vårt arbete handlar om att minska de risker som är förenade med ändrade markförhållanden och spridning av föroreningar i ett föränderligt klimat. Det sker genom samarbeten nationellt och internationellt, tillsammans med andra myndigheter eller inom olika forsknings- och utvecklingsprojekt.
Öppna publikationen i DiVA.
Öppna publikationen i DiVA.
Vi undersöker hur klimatförändringen påverkar riskerna för ras, skred och erosion. Vi studerar klimatanpassningsåtgärder och vilken effekt de har på miljö och människor.
Detta forskningsprojekt undersöker långsiktiga strategier för att anpassa kustområden till stigande hav och erosion. I fokus står flexibel planering, flexibel markanvändning och flexibla funktioner i områden med ökad risk för översvämning.
Forskningsprojektet ska ge ökad kunskap om hur klimatförändringen och skogsbränder påverkar jordrörelser i slänter. Med ökad kunskap kan man förhindra att ras, skred och slamströmmar skadar människor och infrastruktur.
I detta forskningsprojekt ska en metodik för prognostisering av framtida grundvattennivåer och portryck utvecklas. Kunskapen ska kunna användas som underlag i arbetet med att anpassa våra städer till klimatförändringen.
Detta forskningsprojekt undersöker vad som behövs göras för att vi ska kunna hantera extrema översvämningar längs vattendrag. Projektet undersöker vilken kapacitet och förändringsförmåga som behövs för att genomföra långsiktiga klimatanpassningsstrategier.
Kritiska portrycks- och grundvattennivåer i slänter med lera och silt kan orsaka skred med betydande konsekvenser. Att bedöma risken för skred till följd av fluktu-ationer av portryck och grundvattennivåer i ett förändrat klimat står i fokus för detta forskningsprojekt.
Målet med forskningsprojekter SISLER är att finna nya sätt att beräkna och visa hur mycket kusten kan erodera till följd av stigande havsnivåer.
Projektet MANABAS Coast undersöker hur sårbarhet för översvämningar och kusterosion kan hanteras genom naturbaserade lösningar.