Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Kartering av kvicklera

Kvicklera är en typ av lera som snabbt förlorar sin skjuvhållfasthet vid kraftig störning, till exempel vid skred. Skred som inträffar i områden med kvicklera kan därför bli mycket omfattande och få ett hastigt förlopp.

Under Göta älvutredningen vidareutvecklade vi en metod som innebär att man bedömer förekomst av kvicklera i samband med så kallad CPT- och trycksondering. Den nya metoden verifierades mot traditionellt utförd provtagning och laboratorieanalys för bestämning av kvicklera inom två delområden längs Göta älv.

Syftet med det här uppdraget har varit att verifiera metoden för samtliga 10 delområden längs Göta älv, samt att undersöka om metoden går att använda för identifiering av s.k. extremt kvick lera (St>200). Resultaten visar god överensstämmelse med traditionell metodik i stort, men metoden verkar överskatta förekomsten av kvicklera. Metoden kan i första hand användas för att hitta platser där det finns förutsättningar för kvicklera och vara ett underlag för ytterligare undersökningar. Det visade sig också möjligt att genom diagramanalyser identifiera spann där extremt kvick lera kan finnas.

Senast uppdaterad/granskad: 2018-01-24
Hjälpte informationen dig?