Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Tobias Thorén diskuterar med Räddningstjänsten Foto: Linda Svensson

SGI:s Tobias Thorén och Mats Johansson, räddningschef för räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän

Tjänsteman i beredskap

Geotekniker Tobias Thorén har lång erfarenhet av ras, skred och erosion. Han arbetade i Småröd under 2006 när 28 personer drogs med i ett skred vid E6:an. På SGI leder Tobias myndighetens beredskap i samband med ras och skred. - Idag har vi en bättre beredskap att hantera skredhändelser, fastslår han.

Oavsett dag på året går det att nå en tjänsteman i beredskap (TiB) på SGI. Tretton geotekniker på SGI:s kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping turas om att vara i beredskap dygnet runt.

- När ett skred inträffar blir vi kontaktade av räddningstjänsten via SOS Alarm. Ibland kan det vara kommuntjänstemän som kontaktar oss, berättar Tobias.

I egenskap av samordnare för TiB-gruppen har han ett stort ansvar.

- Om det finns fara för bebyggelse vid en akut situation stödjer vi räddningstjänsten. Vi gör bedömningar om risken för nya skred.
Tobias förklarar hur det metodiska arbetet med en TiB-insats går till:

Utmanande
- Det här är ett utmanande arbete eftersom det kan ske skred och ras i olika miljöer. Den pågående klimatförändringen kan öka risken för ras och skred, förklarar han

Framförallt ska tjänstemän i beredskap ge geoteknisk rådgivning som skyddar människor och bebyggelse:

- Våra rekommendationer lämnas i en situation där det kan behövas snabba åtgärder. Därför finns tydliga riktlinjer och avgränsningar för vårt arbete, förklarar han.

SGI:s geotekniker lämnar råd om avspärrningar och om sådana avgränsningar är aktuella föreslår man hur stort område som bör stängas av för allmänheten.

På plats
- Ibland sker bedömningen genom att SGI:s geotekniker samlar information kring området med hjälp av ett detaljerat kartmaterial, berättar Tobias. Men ofta är det nödvändigt att vara på plats:

- Vi tittar på höjdförhållanden, lutning och vad marken består av, till exempel om det är lera, sand eller berg. Ibland tar vi beslut om drönarflygningar över ett område för att bedöma om marken rör sig. Det kan även ske geotekniska undersökningar.

Mats Johansson är räddningschef för räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän:

- SGI är till ovärderlig hjälp när vi ska fatta beslut om den här typen av händelser med skred och ras. Vi på räddningstjänsten har bara en generell kunskap om det här, medan SGI har expertkunskapen, berättar Mats.

En resurs
Tjänsteman i beredskap är alltså en resurs för räddningstjänsten, kommunerna och andra statliga myndigheter. Funktionen inrättades 2015 efter ett regeringsbeslut. Syftet är att hantera stora händelser genom en samordnad krisberedskap.

- Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har det övergripande ansvaret berättar Tobias Thorén. Utöver MSB ingår exempelvis även SMHI och polismyndigheten.

Tobias är utbildad till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad på Chalmers tekniska högskola. På SGI har han arbetat sedan 2018.

- Jag trivs mycket bra med mitt arbete. Jag har länge varit intresserad av samhällsbyggnad, avslutar han.

Senast uppdaterad/granskad: 2020-12-04
Hjälpte informationen dig?