Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Andra arbeten i förorenade områden

Underlaget till frågor och svar utgörs av frågeställningar kopplade till verkliga objekt och beskriver ofta en komplex situation. Frågorna och svaren har därför i flera fall förenklats och/eller modifierats för att bli begripliga och fungera som exempel. 

Energibrunnar

  • Installation av bergvärme
    Publicerad 15 februari 2024

    En fastighetsägare önskar installera bergvärmepump. På ett avstånd av 75 m finns ett område som är förorenat från en gammal kemtvätt. Vid den gamla kemtvätten har klorerade alifater påträffats i både jord, grundvatten i jord och berg, porgas, inomhusluft och dricksvatten. Utredningen är begränsad i omfattning men halterna som påträffats i berggrundvattnet är höga. Föroreningens utbredning är inte avgränsad. Inga miljötekniska markundersökningar har utförts på den fastighet där man önskar att få installera bergvärme. I närområdet finns redan flera befintliga energibrunnar. Är det lämpligt att tillåta ytterligare en bergvärmeanläggning i området? Om inte – är det möjligt att tillåta jordvärmeanläggning?

    SGI:s synpunkter

    I de flesta fall menar SGI att installation av bergvärme är godtagbart i anslutning till förorenade områden, så länge man följer de rekommendationer och vidtar de försiktighetsmått som ges av SGU:s rapport Normbrunn -16 (SGU, 2016). Men i några fall avråder vi från att borra, och det gäller framför allt i områden där man misstänker förorening av klorerade lösningsmedel, eftersom dessa föroreningar har ett särskilt komplext spridningsmönster. I det aktuella fallet med en konstaterad förorening bedömer vi att det är olämpligt att installera nya bergborrade energibrunnar i närområdet. Detta med tanke på den komplexa föroreningssituationen och att föroreningen i nuläget inte är avgränsad.

    Vid borrning av energibrunn finns en risk för föroreningsspridning, bland annat genom att nya sprickor bildas, spricksystem (och akviferer) kortsluts eller genom vertikal spridning via borrhålet i de fall förorening i fri fas påträffas. Spridning kan ske i riktningar som i ett första skede inte bedöms som troliga. Vid detta objekt har höga föroreningshalter i berggrundvattnet konstaterats. Därmed finns en risk för påverkan i samband med energiborrningen och nya energibrunnar bör inte anläggas innan undersökningar klarlagt omfattningen på föroreningssituationen, eller förrän föroreningen åtgärdats.

    Om en jordvärmeslinga anläggs på djupet 1–2 m bedöms risken för spridning vara mindre, då det inte är sannolikt att förorening härstammande från den tidigare kemtvätten förekommer så pass ytligt på den aktuella fastigheten. Vi rekommenderar enklare undersökningar av porgas utförs innan eventuell installation av jordvärmeanläggning, eftersom det efter installationen blir svårare både att undersöka och vid behov åtgärda eventuell förorening.

    Referenser

    SGU (2016). Normbrunn -16. Vägledning för att borra brunn. Sveriges geologiska undersökning

Pålning

Senast uppdaterad/granskad: 2021-10-08
Hjälpte informationen dig?