
Ras och skred
Vi arbetar för att minimera de geotekniska riskerna vid samhällsplanering och byggande. Det innebär att vi förebygger ras och skred och minskar effekten av sådana naturhändelser. En viktig del i arbetet är att anpassa samhället till ett förändrat klimat med ökade vattenflöden.
Utgångspunkten är att människor ska kunna bo och färdas säkert, så att liv och egendom skyddas från naturolyckor. Vi behöver bland annat försäkra oss om att vi bygger på säker och stabil mark.
Geotekniska säkerhetsfrågor
Vår uppgift är att minska riskerna inom det geotekniska området. Med geotekniska säkerhetsfrågor menas naturhändelser av formen ras, skred, erosion, slamströmmar, bergras/blocknedfall och geotekniska frågeställningar kopplade till översvämning. Ett förändrat klimat, med ökade vattenflöden och översvämning som följd, får konsekvenser för markens stabilitet och byggbarhet. Därför har vi också i uppdrag att klimatanpassa samhället.
Stöd till myndigheter
Vår roll är att stötta kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter i hela landet för att förebygga naturolyckor. Det gör vi inom vårt avgiftsfria myndighetsstöd.
Våra uppgifter inom ras och skred omfattar flera moment:
- Granska geotekniska säkerhetsfrågor i planprocessen. Vi granskar planärenden, infrastrukturärenden och stranderosionsärenden.
- Ge stöd till räddningstjänsten i akuta ras- och skredsituationer.
- Övervaka stabilitetsförhållanden i Göta älvdalen.
- Samverka med andra myndigheter och leda en Delegation för ras och skredfrågor.
- Ge stöd till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, när de prövar och ger tillstånd till statliga medel för förebyggande stabilitetsåtgärder.
- Ta fram, utveckla och förmedla kunskap på området.