Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Vi testar torven för att veta hur man kan bygga på den

8 maj 2019, 09:24

I forskningsprojektet ”Deformationer och brottmekanismer i torv” undersöker vi med laboratorietester hur jordarten torv reagerar om man trycker på den. Det här gör vi för att få bättre kunskap om hur man kan bygga på torven. Här kan du se en film från ett av testerna.

Filmen visar hur ett torvprovs-block monteras i en specialbyggd provningsrigg på vårt laboratorium. På provet utförs ett belastningsförsök där tryckplattor (som ska simulera till exempel en vägbank) pressas ned på torven. Under försökets gång registreras dels hur mycket torvprovet trycks ihop och dels på vilket sätt ett brott uppstår i torven, genom mätning av rörelser samt analys av fotografier tagna under genomförandet.

Genom att utföra flera liknande försök på laboratorium skapas ett underlag för att på ett säkrare sätt jämfört med idag kunna bygga på torvjordar.

För mer information, kontakta gärna:
Bo Vesterberg, tel: 013-201823, e-post: bo.vesterberg@swedgeo.se

Mer information om forskningsprojektet

Senast uppdaterad/granskad: 2019-06-05
Hjälpte informationen dig?