Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Torvförsök i torvriggen Foto: SGI/Torbjörn Thuresson

Världsunika modellförsök har ökat kunskapen om torv

8 april 2021, 16:53

Statens geotekniska institut har genomfört modellförsök på torv där syftet varit att undersöka hur torven beter sig när den utsätts för belastning. Något som är viktigt att veta när man konstruerar väg- och järnvägsbankar på torvmark. Modellförsöken har rönt stor uppmärksamhet bland geotekniker och forskare världen över, då liknande försök aldrig genomförts tidigare. Resultaten har nu publicerats i en slutrapport.

Försöken har genomförts genom att i laboratoriet belasta meterstora torvprover. Därefter har vi kunnat studera de deformationer och brottmönster som skapats i torven. Resultaten av modellförsöken har stärkt observationer som tidigare gjorts i fält av järnvägs- och vägbankars deformationer på torvmark. I forskningsprojektet har det också utvecklats en ny metod för provtagning av stora torvprover i fält.

Projektet har genomförts i samarbete med torvforskare i Holland och Irland,  matematikinstitutionen på Lunds tekniska högskola och inom ramen för Trafikverkets forskningsprogram BIG.

Läs rapporten (PDF, 18,85 MB)

På vår Youtubekanal hittar du en film från torvförsöken, klicka här för att se den

 

För mer information:

Geotekniker Bo Vesterberg, 013-20 18 23.

Senast uppdaterad/granskad: 2021-04-08
Hjälpte informationen dig?