Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

SGI i Almedalen 2018 Foto: SGI

SGI:s Kerstin Konitzer och Per Danielsson ledde seminariet.

SGI-seminarium om regional kustsamverkan i Almedalen

6 juli 2018, 11:15

Regional kustsamverkan – så möter vi översvämning och stranderosion var temat på Statens geotekniska instituts seminarium i Almedalen 2018. Seminariet arrangerades i samverkan med Länsstyrelsen Skåne, Ystad kommun och Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Det är viktigt med regionalt samarbete, sade Per Danielsson, som är nationell samordnare för stranderosion vid SGI. Det är därför glädjande att länsstyrelsernas initiativ till Regional kustsamverkan Skåne – Halland nu startar i södra Sverige.  Tillsammans med länsstyrelserna i Skåne och Halland ska Statens geotekniska institut, (SGI), Sveriges geologiska undersökning (SGU) och kustkommunerna i Skåne och Halland möta problemen med stranderosion och en stigande havsnivå.

Kunskapsläget
Under seminariet presenterade Per Danielsson kunskapsläget för klimatförändringens förväntade effekter längs Sveriges kuster och gav en bild av pågående utvecklingsarbete för att hantera ökande georisker.

Klimatsamordnare Henrik Djerv från Länsstyrelsen Skåne berättade om initiativet till Regional kustsamverkan och Mona Skoog, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun, belyste hur nya klimatförutsättningar påverkar kommunens planering i kustområden för att skapa hållbara bebyggelsemiljöer. 

 

Se filminspelning från hela seminariet här i högermarginalen (två delar).

Se nyhetsinslag från seminariet om stranderosion och regional kustsamverkan (1.58 min.):


 

 

Senast uppdaterad/granskad: 2018-07-06
Hjälpte informationen dig?