Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Pålning, Linköpings Campushallen, augusti 2015. Foto: SGI/Elin Sjöstedt

Vilka risker kan uppkomma?

SGI-rapport om pålning i förorenade områden

17 oktober 2019, 15:37

För att underlätta riskbedömningar vid pålning i förorenade områden har SGI sammanställt kunskap från internationell litteratur på området i rapporten ”Pålning i förorenade områden – Kunskapssammanställning”.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller grundläggning med pålar i förorenade områden? Vilka risker för föreningsspridning kan uppkomma vid pålning i ett förorenat område?

I dag finns i Sverige ingen vägledning eller praxis angående pålning i förorenade områden, vilket kan leda till osäkerhet angående hur risker ska bedömas och till missförstånd mellan, till exempel, entreprenörer och tillsynsmyndigheter.

Underlätta
För att underlätta riskbedömningar vid pålning i förorenade områden har SGI sammanställt kunskap från internationell litteratur på området i rapporten ”Pålning i förorenade områden – Kunskapssammanställning” som nu finns tillgänglig.

Det scenario man oftast är orolig för är att pålningen ska öka transporten av föroreningar från ett övre, förorenat jordlager, genom ett  relativt tätt lerlager och ner i en underliggande grundvattentillgång.

I detta sammanhang har det stor betydelse hur tjockt och ”tätt” lerlagret är, vilka föroreningar det är fråga om och vilken typ av pålar/pålningsmetod som används.

Mera information: Charlotta Tiberg tel 070-191 88 61
Läs rapporten (PDF, 2,31 MB)

Senast uppdaterad/granskad: 2019-10-17
Hjälpte informationen dig?