Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Flera hus på rad, byggda intill kusten. Foto: Mikael Svensson / Scandinav bildbyrå

Städer och stränder måste skyddas.

Kustmöte 2018: Nödvändigt att hitta lösningar för att skydda städer och stränder

11 september 2018, 14:25

Effekterna av klimatförändringarna som höjd havsnivå, stormar, översvämning och erosion är en stor utmaning för kommunerna i Sydsverige och dess invånare.

Sedan adventsstormen 2011 har Helsingborg drabbats årligen av stormskador. Under stormen Sven 2013 drabbades många privata fastigheter i kommunen av översvämning. Även infrastruktur påverkades. Exempelvis var tågtunneln fem centimeter från att vattenfyllas och reningsverk var i fara. Fjärrvärmeverket har redan drabbats av inträngande vatten. Det finns ett ständigt hot att miljögifter sprid från miljöfarliga verksamheter vid översvämningar och när stränderna eroderar.

Att hitta lösningar för att skydda staden och stränderna i ett framtida klimat är nödvändigt. Stränderna skapar värdefulla ekosystem och är en stor tillgång för medborgarna och turistnäringen. Översvämningar medför stora samhällskostnader.

Kustmöte 2018
Statens geotekniska institut (SGI) arrangerar kommande onsdag och torsdag tillsammans med Erosionsskadecentrum och Helsingborgs kommun Kustmöte 2018, där olika aktörer delar med sig av kunskap och diskuterar lösningar för att hantera dessa utmaningar. Mötet möjliggör samverkan, samt informations- och kunskapsutbyte mellan olika aktörer i samhället.

Kustmötets fokus är planering och förvaltning av kusten med inriktning på södra Sverige för att skapa en hållbar utveckling i strandnära områden. Deltar gör bl a företrädare för Helsingborgs stad, Statens geotekniska institut, SGI, Malmö stad, Miljö- och energidepartementet, Lunds universitet, Havs- och vattenmyndigheten samt Boverket och Länsstyrelsen Skåne.

Under en paneldiskussion diskuteras också vad försäkringsbolaget, mäklaren, byggbolaget och konsulten har för roll och ansvar.

Mer information: Per Danielsson tel 0709-73 01 24 eller Ingrid Gårlin tel 0709- 73 01 73.

 

Senast uppdaterad/granskad: 2018-09-11
Hjälpte informationen dig?