Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Skylt som varnar för ett förorenat område. Foto: SGI

Nu har UBM-metoden blivit internationell standard.

Metod för oral biotillgänglighet nu internationell standard

18 oktober 2018, 10:48

UBM-metoden för bedömning av oral biotillgänglighet av metaller i jord, utvecklad av bland annat SGI, har nu blivit internationell standard.

UBM-metoden (Unified Barge Method) är ett slags laktest för bedömning av oral biotillgänglighet av metaller i jord. Lakmetoden simulerar utlakning av metallföroreningar vid passage genom mag-tarmkanalen, efter att en person svalt jord.

– Metoden implementerades på Statens geotekniska instituts (SGI) miljölaboratorium 2006. Många externa beställare har redan hunnit använda metoden vid riskbedömning av förorenad mark, berättar forskningssamordnare Christel Carlsson på SGI.

Nu har metoden alltså blivit en internationell standard och SGI har aktivt deltagit i standardiseringsarbetet i arbetsgruppen ISO/TC190/SC7/WG4 Human exposure. Sedan tidigare har SGI även deltagit i en internationell valideringsstudie av metoden, som leddes av BARGE (Bioaccessibility Research Group Europe).

Förfinades
Ursprungligen är det en metod för oral biotillgänglighet som utvecklades på det holländska institutet RIVM. Det var denna metod som ursprungligen implementerades på SGI 2006. Därefter förfinades metoden inom BARGE för några år sedan och fick namnet UBM. Den egentliga förändringen var hårdare krav på pH i de olika delstegen.

Själva arbetet med att få metoden till en internationell standard har skett genom tekniskt kommittéarbete inom ISO-arbetsgruppen.

Fotnot: ISO: International Organization for Standardization, TC: Technical Committee, SC: Sub Committee, WG: Work group.

Ladda ned standarden (ISO)
Läs mera om Barge

Senast uppdaterad/granskad: 2018-10-18
Hjälpte informationen dig?