Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Lerskred vid Örekilsälven i Dalsland

29 januari 2020, 15:42

Ett lerskred inträffade nyligen vid en ensligt belägen fastighet ca fem kilometer söder om Ed, i Dals-Eds kommun i Dalsland. Ingen människa skadades vid skredet. SGI har bistått räddningstjänsten i kommunen med geoteknisk rådgivning och undersökning, men insatsen är nu avslutad för SGI:s del.

Det var på förmiddagen lördagen den 25 januari som räddningstjänsten larmades av fastighetsägaren som märkt att jord på fastigheten vid älvstranden börjat röra på sig. Räddningstjänsten kontaktade i sin tur SGI.

Ett platsbesök genomfördes måndagen den 27 januari och i samband med detta konstaterades att ett ca 60 meter långt, ca 25 meter brett och ca tio meter högt område i anslutning till en ladugård och ett boningshus hade skredat ned mot Örekilsälven.

Undersöker marken
- Vi har undersökt marken i anslutning till husen för att få en bättre bild av markstabiliteten i området kring skredet, berättar geotekniker Karin Odén, SGI.

Enligt Odén går det inte att utesluta att nya skred kan ske på platsen.

-Det har ju varit en varm och regnig vinter hittills, vilket påverkar stabiliteten i marken negativt. Det är också väldigt branta slänter ned mot Örekilsälven i området, vilket naturligtvis också påverkar.

Inga människor kom till skada vid skredet. Några hästar, som fanns i anslutning till ladugården, klarade sig också oskadda. (Uppdaterad 200131)

 

Senast uppdaterad/granskad: 2020-01-29
Hjälpte informationen dig?