Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Skred i Lökeberg I Foto: SGI

Lerskredet var 100 gånger 200 meter stort. Flera arbetsfordon höll på att dras med ut i vattnet.

SGI föreslår fortsatta avspärrningar  efter avslutad insats

13 november 2019, 14:53

I samband med att räddningsinsatsen vid skredområdet i Lökeberg avslutas, föreslår SGI att området ska vara fortsatt avspärrat.

- Det finns risk för fler rörelser och skred i området. Därför tycker vi att avspärrningar ska gälla i väntan på mer detaljerade geotekniska undersökningar, säger Helene Kennedy, chef för avdelning Effektivare markbyggande.

Det är riskfyllt att vistas inom hela området. I skredets bakkanter finns till exempel risk för att överhängande lera ska rasa ned.

SGI har arbetat på räddningstjänstens uppdrag under insatsen. Myndigheten rekommenderar bland annat att det görs en oberoende granskning och bedömning av områdets stabilitet. 

Lera skredade ut i havet

Det var vid 09.30-tiden onsdagen den 13 november som ett lerskred började i samband med stabiliseringsarbeten vid en fastighet. Personalen fick lämna området i all hast för att inte dras med i skredet som omfattade cirka 100 gånger 200 meter och gick ut i havet. Inga människor kom till skada. 

Under räddningsinsatsen har allmänheten hållits borta från området. SGI:s personal har arbetat i fält under stor del av insatsen, genomfört undersökningar och sammanställt vilket behov det finns av fortsatta åtgärder efter avslutad räddningsinsats.

Ta del av SGI:s underlag och bedömningar (PDF, Okänd storlek)

Räddningstjänstens information om avslutad räddningsinsats

Länsstyrelsens beslut om fortsatt tillträdesförbud

Senast uppdaterad/granskad: 2019-11-26
Hjälpte informationen dig?