Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Ras i en kant vid en kanal. Foto: Karin Lundström, SGI

I rapporten beskrivs bland annat den påverkan klimatförändringen kan ha på naturlig mark och geokonstruktioner.

SGI-rapport om hur klimatförändringen påverkar markbyggandet

16 april 2018, 11:05

En ny SGI-rapport visar att det idag saknas kunskaper om hur klimatförändringar påverkar dimensioneringen av geokonstruktioner. Mera forskning efterlyses.

I rapporten ”Klimatlasters effekter på naturlig mark och geokonstruktioner , – geotekniska aspekter på klimatförändringen” visar att det idag saknas kunskaper om och anvisningar för hur förändringarna av klimatlaster bör behandlas och användas vid dimensionering av geokonstruktioner. Det krävs forskning, inventering, uppföljning, normutveckling, med mera för att kunna hantera den framtida klimatbelastningen på befintliga och nya geokonstruktioner och naturlig mark.

Påverkan
I rapporten beskrivs bland annat den påverkan klimatförändringen kan ha på naturlig mark och geokonstruktioner, hur dagens kunskaper om klimatlasterna kan komma att förändras och hur dessa beskrivs i nuvarande regelverk. Behovet av forskning och kunskapsutveckling beskrivs också, för att dimensionering med hänsyn till förändrade klimatlaster ska kunna utföras av geokonstruktioner vid nybyggnad och ombyggnad och vid värdering av konsekvenser för befintliga konstruktioner.

Rapporten utgör ett viktigt underlag för samhällets fortsatta arbete med klimatanpassning och ett fortsatt genomförande av SGI:s handlingsplan för hållbart markbyggande.

Till rapporten Klimatlasters effekter på naturlig mark och geokonstruktioner – geotekniska aspekter på klimatförändringen (PDF, Okänd storlek)

Rapportens sammanställning utgör ett viktigt underlag för fortsatt genomförande av SGI:s Handlingsplan för hållbart markbyggande.
Mer om SGI:s Handlingsplan för hållbart markbyggande

Senast uppdaterad/granskad: 2018-04-17
Hjälpte informationen dig?