Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Stabilisering med kc-pelare vid Ytterbygg, Backa Göteborg, DGÄ Foto: Måns Dahlström, SGI

Platsen stabiliserades med så kallade KC-pelare.

Första etappen i stabiliseringsprojekt vid Göta älv avslutad

30 september 2019, 09:12

Den första etappen i det första stabiliseringsprojektet som finansierats av Delegationen för Göta älv och SGI har avslutats med framgång.

Det är företaget Ytterbygg i Backa, Göteborg som med finansiering av delegationen kunnat stabilisera sin fastighet Backa 27:45 vid älvstranden med så kallade KC-pelare (KC=kalk/cement). Arbetet med KC-pelarna pågick under augusti och september och pelarna ska nu härda i marken under hösten och vintern, så att den skredbenägna marken stabiliseras som planerat.


Mats Berntsson , VD Ytterbygg Backa Foto: Ytterbygg

Mats Berntsson, Ytterbygg

Ytterbyggs vd Mats Berntsson berättar:

–Arbetet var intensivt och utmanande med många avstämningar med geotekniker när marken rörde sig. Vi är nöjda med SGI:s pedagogiska uppstart och goda samarbete med entreprenören. Företagen i området var också förstående till att parkeringar och körytor begränsades under arbetet.

Nästa år
Nästa etapp i Backa inleds till våren/sommaren nästa år när Ytterbygg även ska uppföra ett skydd längs med älvkanten för att förhindra översvämningar.

Per Bolin är chef för det sekretariat vid SGI som arbetar med delegationsfrågor och statsbidrag för skredfrågor:

–Vi är nöjda med utförandet och uppskattar de engagerade och kunniga medarbetarna i projektet. Nu avvaktar vi en slutrapport från entreprenören.

Beslutet om bidrag för åtgärderna vid Backa togs i Delegationen för Göta älv i december förra året och innebar att Göteborgs kommun fick 6,2 miljoner kronor för åtgärder bland annat vid fastigheten Backa 27:45.

Regeringsuppdrag
Delegationen för Göta älv bildades på regeringens uppdrag 2018 med syftet att finansiera geotekniska åtgärder längs med älven som ska minska sannolikheten för ras och skred. Under 2019 finns drygt 90 miljoner kronor tillgängliga för utdelning i statliga bidrag och under 2020 lika mycket. Kommunerna ansöker om bidrag.

I delegationen ingår representanter för Vänersborgs, Trollhättans, Lilla Edets, Ale, Kungälvs och Göteborgs kommuner, Länsstyrelsen Västra Götaland, Länsstyrelsen Värmland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sjöfartsverket, Trafikverket, Vattenfall Vattenkraft AB och Statens geotekniska institut, SGI.

För mera information: Per Bolin, SGI tel 031-749 65 95

Senast uppdaterad/granskad: 2019-09-30
Hjälpte informationen dig?