Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

grönt jordklot med hus och träd mot blå himmel Foto: Björn Dahlgren/Johnér bildbyrå

SGI håller ett matchmakingmöte på Renare marks vårmöte och öppnar också en forskningsutlysning för teknikprogrammet Tuffo.

Forskningsutlysning för Tuffo på Renare marks vårmöte

4 mars 2019, 15:51

Vatten och sediment är temat för årets vårmöte för Nätverket Renare mark i Arlanda, Stockholm den 20-21 mars. Konferensen samlar aktörer från Sverige och Norden som på olika sätt arbetar med marksanering.

Nytt för i år är att det hålls två pass som har inriktning mot aktuell forskning kring förorenade områden, varav två presentationer är från pågående projekt inom teknikutvecklingsprogrammet Tuffo.

Deltagarna bjuds dessutom på föreläsning i juridik, praktiska exempel från pågående och genomförda projekt, information om mikroplaster, PFAS, det senaste inom forskning och mycket mer. Vårmötet kommer att inledas av generaldirektörerna från Havs- och vattenmyndigheten, HaV och Sveriges geologiska undersökning, SGU.

SGI deltar
Statens geotekniska institut (SGI) deltar med föreläsare, moderatorer och håller dessutom ett matchmakingmöte för forskningsprogrammet Tuffo, som leds av Sara Holmström, programansvarig. Fikamingel med posterpresentationer ger en möjlighet att möta potentiella samarbetspartners inom förorenade områden. 2019 års utlysning öppnas också officiellt på konferensen.

–Målet med Tuffo är ny kunskap som bidrar till att saneringstakten i Sverige ökar och miljökvalitetsmålet "giftfri miljö" kan uppnås, säger Sara Holmström.

Stärka forskningen
Tuffo-satsningen syftar till att stärka svensk forskning inom området och knyta samman forskningen med det praktiska efterbehandlingsarbetet. På så sätt ökar samarbetet mellan akademi, näringsliv och samhälle. Dessutom stimuleras kunskapsuppbyggnaden i branschen.

Mats Fröberg, forskare i geokemi vid SGI, deltar även i konferensen med en presentation med temat Koncentrationer och mängder – hur kan man bedöma belastning från förorenade områden? Helena Branzén, SGI, miljöingenjör, föreläser om mikrobiell provtagning.

Deltar gör även forskningssamordnare Yvonne Ohlsson som moderator för två forskningssessioner och miljöjurist Sofie Hermansson för ett juridikpass.

Läs mera om Renare marks vårmöte
Läs mera om Tuffo

Senast uppdaterad/granskad: 2019-03-04
Hjälpte informationen dig?