Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Podcast förklarar svåra EBH-frågor

7 juni 2018, 10:44

Rapporter kan vara tunglästa och utbildningar kostsamma. Miljöjuristen Sofie Hermansson och naturvetaren Klas Köhler sökte en enklare och snabbare kanal för att sprida kunskap om förorenade områden. Svaret blev en podcast, ”EBH-portalen pratar”.

Genomslaget efter det första avsnittet blev större än de kunnat tro.

­­- Vårt första avsnitt fick jättemycket positiv respons och långt många fler spelningar än vad vi vågat hoppas på. Så vi kände oss väldigt taggade att leverera ännu ett avsnitt och hoppas att det uppskattas lika mycket, eller mer!

Tanken var att nå handläggare på tillsynsmyndigheterna, men det har visat sig att även konsulter och andra i branschen finns bland lyssnarna.

- Vi ville testa nya vägar att nå ut på. Poddar är ett enkelt paketerat, komprimerat format, som vi tror tilltalar dem som snabbt behöver lära sig mycket, säger Sofie Hermansson, som arbetar på Statens geotekniska institut. Behöver du sedan sätta dig djupare in i frågorna finns rapporter att djupdyka i.

Ibland är det tungt att behöva läsa igenom en hel rapport och det finns inte alltid tid eller ekonomi till att ta del av utbildningar. Fördelen med poddformatet är också att kunna lyssna när man vill, och lyssna igen, menar poddens skapare.

Sofie Hermansson och Klas Köhler har båda lång erfarenhet av juridik och tillsyn vad gäller efterbehandling av förorenade områden. Klas är Länsstyrelsernas tillsynssamordnare inom förorenade områden, med erfarenhet från både kommun och Naturvårdsverk. Sofie är specialiserad på den del i miljöbalken som rör ansvarsregler kring förorenade områden.

- Vi är en jurist och en naturvetare, just den kombination som behövs för att hantera förorenade områden på ett komplett sätt, menar de.

De första två avsnitten handlar uteslutande om EBH-juridik, ett område som innebär mycket information, som ofta uppfattas som tung och svår. Första avsnittet beskriver verksamhetsutövarens ansvar för ett förorenat område. Andra avsnittet handlar om ansvaret för den som förvärvar en förorenad fastighet.

Tankar finns på att göra fler avsnitt av "EBH-portalen pratar". Det är inte sagt att podden måste handla om just juridik eller ansvarsfrågor utan framtida avsnitt skulle mycket väl kunna ta upp andra frågor inom förorenade områden.

För mer information, kontakta: Sofie Hermansson, 013-20 18 30, sofie.hermansson@swedgeo.se

Porträttbilder av en man och en kvinna mot vit bakgrund. Bilden är ett montage. Foto: Länsstyrelsen/SGI

Klas Köhler och Sofie Hermansson är personerna bakom podden EBH-portalen pratar

Senast uppdaterad/granskad: 2018-06-07
Hjälpte informationen dig?