Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Yvonne Ohlsson SGI Foto: Stephanie Wiegner

Yvonne bidrar med lösningar för att sanera snabbare

Svensk industriverksamhet har ofta vållat föroreningar i mark och grundvatten som har drabbat sjöar och hav. Det är föroreningar som kan skada människor och miljö. Det är väldigt roligt att kunna bidra med lösningar, berättar forskningssamordnare Yvonne Ohlsson på SGI.

Yvonne Ohlsson arbetar på SGI:s kontor i Stockholm. I hennes uppdrag ingår att hitta förutsättningar att ta sig an frågor kring förorenade områden. Hon är bland annat initiativtagare till ett utvecklingsprogram där forskare och andra aktörer gemensamt kan söka statliga medel genom SGI. Detta för att hitta metoder där man effektivare och snabbare kan sanera förorenade områden.

-Det handlar om nya tekniker eller innovativa sätt att kombinera tekniker eller metoder, förklarar Yvonne.

På Europanivå leder Yvonne en satsning på ett nytt nätverk som arbetar med jord och mark.

Målet är att länderna i Europa slår samman resurser och kompetens i gemensamma projekt:

-Övriga Europa brottas med samma problem som Sverige. Det är bra att dela kunskap och erfarenhet. På så sätt sparar vi både tid och resurser, påpekar Yvonne.

SGI arbetar för att minska spridning av förorenade sediment

I Sverige pågår just nu en stor satsning kring förorenade sediment. På uppdrag av regeringen arbetar SGI och andra myndigheter med frågan. Yvonne menar att det finns missförstånd om föroreningar i sediment:

-Till exempel tror många att det generellt är sämre att åtgärda än att låta föroreningarna ligga kvar. Eftersom problemen finns under vattenytan är det lätt att tänka så. Föroreningar på land syns ju tydligare och där kan det röra sig om mark som man vill odla eller bygga på.

Ibland kan föroreningarna vara omfattande och de kan sprida sig över stora geografiska områden. Det gäller till exempel föroreningar från pappersmassaindustrin.

-Fiberbanker från pappersmasseindustrin är vanliga längs Norrlandskusten, berättar Yvonne.

En annan förorening rör båtbottenfärger.

-Marken vid båtuppställningsplatser kan vara förgiftad och det kan även sedimenten utanför vara.

Forskning behövs

Det är dyrt och komplicerat att åtgärda skadorna och när det gäller ansvaret för föroreningarna kan både ekonomiska och juridiska faktorer spela in.

-Det kan vara svårt att avgöra vem som ska ha ansvar att bekosta undersökningar och åtgärder i samband med föroreningar i sediment.
 
Att det är så komplicerat gör att det krävs forskning, utveckling och samarbete under lång tid framöver.

-Det finns inga snabba, enkla lösningar för att komma till rätta med problemen. Eftersom vi har förorenat marken under lång tid med en mix av kemiska ämnen så behövs lång tid att få fram kunskap och lösningar. För att få till bra åtgärder behövs därför både forskningsmedel och samarbete mellan myndigheter. Vi ser att frågorna uppmärksammas nu både i Sverige och på Europanivå och att det satsas på forskningsmedel. Vi är många som har jobbat för detta, så det är roligt att se.

Startade karriären på KTH

I början av sin karriär forskade Yvonne om slutförvaring av radioaktivt kärnbränsle inom ramen för sitt doktorandarbete på Kungliga tekniska högskolan (KTH).

-Radioaktivt avfall är ett miljöproblem som man arbetar med utifrån ett långsiktigt perspektiv på tusentals år. Det var väldigt spännande, men jag vill åstadkomma något här och nu, i det kortare perspektivet. Det var därför som jag började arbeta med frågor som rör förorenad mark.

Yvonne har tidigare varit anställd på Sweco, även där med frågor som rör förorenad mark.

-Jag har alltid varit intresserad av miljövetenskap och teknik.

Under sin lediga tid tycker Yvonne om att vistas i naturen, men även då funderar hon över frågor som rör förorenad mark:

-Det finns en fin vik på sju minuters gångavstånd från mitt hem. I viken finns många föroreningar från gamla industrier, från gamla båtvrak och uppställningsplatser. Samtidigt är det en idyllisk miljö med bävrar och vackra fåglar. Det är väldigt roligt att arbeta på SGI och få möjlighet att bidra till lösningar för en bättre miljö.

Senast uppdaterad/granskad: 2021-01-18
Hjälpte informationen dig?