Tidig morgon vid Götaävl Foto: SGI/Torbjörn Thuresson

Nyttiggörande av material från Göta älvutredningen

Under 2012 fick vi ett uppdrag att anpassa material och data från Göta älvutredningen så att kommuner, länsstyrelser, myndigheter och samhället i övrigt lättare kan ta del av dem.

Enligt regleringsbrev för 2012 ska anslaget användas till följande: "Anslaget används för nyttiggörande av material från Göta älvuppdraget samt för ras- och skredkarteringar inom myndighetens ansvarsområde."

För att nyttiggöra materialet från Göta älvutredningen så anpassade vi befintliga data och gjorde dem tillgängliga för kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter och samhället i övrigt på den nationella Geodataportalen geodata.se . Vi arbetade också med att ta fram 3D-visualiseringar av de skredriskkartor som tagits fram för Göta älv.

Vi har genomfört uppdraget genom att:

  • Visualisera och sprida materialet från Göta älvutredningen med syftet att öka förståelsen hos berörda aktörer och allmänhet i Göta älvdalen för de problem som finns idag och hur de förändras i framtiden, samt hur deras eget agerande påverkar risken för skred. Vi har tagit fram olika tittskåp och gjort paket med nedladdningsbara data.
  • Anpassa och sprida metoder som tagits fram inom Göta älvutredningen till brukare och användningsområden i andra delar av landet.
  • Fördjupa de geotekniska analyserna som gjordes i Göta älvutredningen för att belysa vilka parametrar som har mest betydelse för sannolikheten för skred och på vilket sätt klimatförändringar påverkar risken för skred vid en specifik plats.
  • Sammanställa behov av, och därigenom möjliggöra, klimatanpassningsinsatser i övriga delar av landet avseende ras, skred och erosion.

Slutredovisning av uppdraget

Senast uppdaterad/granskad: 2022-05-03
Hjälpte informationen dig?